Szennyes lista

Szennyes lista

Ezek olyan jellemvonások, amelyek – úgy tűnik – közösek bennünk, mivel alkoholista, vagy más módon rosszul működő környezetben nőttünk fel. 

 

 

 

1. Elszigetelődtünk és féltünk az emberektől, és a tekintéllyel (hatalommal) rendelkezőktől.

 

2. Elismerés-keresőkké váltunk és elveszítettük az önazonosságunkat ebben a folyamatban. 

 

3. Megrémülünk a mérges emberektől és bármilyen személyes kritikától.

 

4. Mi magunk is alkoholistákká váltunk, házasságot kötöttünk alkoholistával, vagy mindkettő; vagy  találtunk más kényszeres személyiséget – például munkamániást -, hogy betöltse a beteg elhagyatottsági szükségleteinket.

 

5. Az áldozatok nézőpontjából éljük életünket, és ezáltal válunk vonzóvá szerelmi, ill. baráti kapcsolatainkban.

 

6. Túlfejlett felelősségérzetünk van és könnyebb másokkal törődnünk, mint saját magunkkal. Ez teszi lehetővé, hogy ne kelljen foglalkoznunk saját hibáinkkal.

 

7. Bűnösnek érezzük magunkat, amikor kiállunk magunkért ahelyett, hogy meghátrálnánk másoktól.

 

8. Függővé váltunk az izgatottságtól. (vagy valamilyen erős érzelmi állapottól)

 

9. Összekeverjük a szeretetet a sajnálattal és hajlamosak vagyunk „szeretni” embereket, akiket „sajnálhatunk” és „megmenthetünk”. 

 

10. Traumatikus gyermekkorunk érzéseivel telítve elveszítjük a képességünket arra, hogy érezzük vagy kifejezzük az érzéseinket, mivel az túlzottan bánt bennünket.

 

11. Kíméletlenül ítéljük meg önmagunkat, és nagyon alacsony az önértékelésünk. 

 

12. Függő személyiségek vagyunk, akik rettegnek az elhagyatottságtól, és mindent megteszünk egy kapcsolat fenntartásáért, hogy ne tapasztaljuk meg az elhagyatás érzésének fájdalmát, amit olyan beteg emberekkel élve tapasztaltunk meg, akik érzelmileg soha nem voltak velünk.

 

13. Az alkoholizmus családi betegség; és mi “para-alkoholistákká” váltunk (társfüggőkké, kodependensekké), felvéve a betegség jellemvonásait, még akkor is, ha sosem fogtuk meg a poharat.

 

14. A para-alkoholisták (kodependensek) inkább reagálnak, semmint önállóan cselekednének.

Close Menu